Om oss


Vi, Anette och Janne Gustavsson samt alla våra hundar, bor på landet, strax utanför Rottne som ligger 2,5 mil norr om Växjö.


Jag, Anette, har alltid haft ett stort intresse av hundar och hästar, då framför allt hundar på senare år!


Det har alltid funnits hundar hemma i familjen då av olika raser så som Fox Terrier och Gråhund, min första egna hund var en Schäffer som sedan har följts av många Schäfrar, men även Collie och Samojed.

Min första Malinois hette Legolas K av Nangijala och honom skaffade jag 1994. Vi tävlade lydnad och i alla bruksgrenar, tyvärr så blev han inte äldre än 3 år pga cancer. Med honom föddes ett stort intresse för rasen Malinois. Intresset för bruks och lydnad har varit mycket stort och jag är utbildad; bruksprovsdomare, lydnadsdomare, mentaltest figurant, tävlingsledare och är engagerade i SBK. Jag har stort intresse av att jobba med problemhundar, har hjälp många hundägare genom åren och därigenom skaffat mig stor erfarenhet av många olika raser!


Jag, Janne, har även jag ett mycket stort hundintresse. Hundar har alltid funnit i mitt liv ända sedan barnsben, raser som springer spaniel, Hamilton stövare, pudel och långhårig tax har funnits i familjen. Min första brukshund skaffade jag 1987 och var av rasen Schäfer. Med honom tävlade jag aktivt i sök och skydd upp till Elitklass för att 1991 kvalificera mig till SM i sök. Jag utbildade mig 1993 till tävlingsfigurant i skyddet.


Min första malle kom jag i kontakt med när jag -00 träffade min blivande fru Anette som hade en malletik som hette Medusa x av Nangijala. Ritza som hon kallades för var då 4 år gammal. Med henne tränade jag och tävlade i skydd, 2001 kvalificerade vi oss till SM i skydd.


Sedan sommaren 2015 är även jag,  Anders Mandorsson delägare i kenneln. Jag har hållt på med hundar sedan 1994 då jag skaffade min första hund en New Foundland. Mitt tävlingsintresse väcktes men jag insåg ganska snabbt att jag fick slita ont för lite utdelning. Dock dröjde det ända till 1999 innan första mallen kom till familjen. Isolde ac av Nangijala tävlade jag skydd med och hon var även moder till

A-kullen. Jag har sedan dess sysslat med svenskskydd och ipo och är både tävlingsfigurant och bruksdomare. Jag ser med spänning fram mot att få jobba med avel och följa hundarna och deras ägare.

Vad som ingår vid köp av valp från Kennel av Centaurus

  • Valp leveransklar vid ca åtta veckor
  • Stamtavla
  • Startpaket för den första tiden
  • Fri rådgivning


Avelsmål


Vi har en småskalig uppfödning av malinois till bruks och tjänst. Grunden i vårt avelsmål är just att hundarna ska passa till hårt bruksarbete och olika tjänsteformer. När detta prioriteras måste avelshundarna ha en rejäl portion av jaktkamplust, socialkamplust, dådkraft och motor. Hunden skall även vara öppen och tillgänglig samt ha goda nerver.


Rasens sundhet är något vi uppfödare måste vara rädda om. Därför väljer vi att enbart avla på hundar som är HD/ AD fria och har en bra hållbar exteriör. Med det menar vi inte att vi avlar efter utseendet på hunden, men den måste ha en exteriör som tål/ håller för intensivt arbete. För att kunna utvärdera våra kullar så vill vi att valpköparna röntgar sina hundar.


Mentaliteten är något som man hela tiden återkommer till när det gäller avelsarbete på hund. Mentaliteten är det som man måste vara mycket nogrann med. Det räcker inte med att en eller någon del av den mentala biten är bra på en avelshund, man måste se till helheten. Hunden ska vara stabil överlag och kunna gå igenom livet som en positiv, alert, nyfiken och livlig individ. För att utvärdera våra kullars mentalitet ser vi gärna att valpköparna mh-testar sina hundar, kanske även tar upp dem på en korning eller till och med ett L-test. Detta ger oss som uppfödare en bra överblick av hur hundarna utvecklas.


Förhoppningen är självklart att våra valpar på sikt ska kunna tillföra rasen något positivt!


Anette och Jan Gustavsson, Kennel Centaurus


Copyright ©  All Rights Reserved